לדלג לתוכן

ביאור:איכה א י

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי




בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:איכה א י.


ידו פרש צר על כל מחמדיה

[עריכה]

(איכה א י): "יָדוֹ פָּרַשׂ צָר עַל כָּל מַחֲמַדֶּיהָ; כִּי רָאֲתָה גוֹיִם בָּאוּ מִקְדָּשָׁהּ, אֲשֶׁר צִוִּיתָה לֹא יָבֹאוּ בַקָּהָל לָךְ."

הצר (האויב) פרש את ידו ושדד את כל האוצרות הנחמדים של ירושלים; וכאשר ירושלים ראתה גויים אשר באו לשדוד את בית מקדשה , זעקה אל ה' "הרי אתה ציווית שלא יבואו לשם אפילו אנשים בקהל ישראל, ואיך נתת לגויים להיכנס?!".

---

הפסוק מתמקד בשוד כלי המקדש בעת החורבן.

מחמדיה

[עריכה]

1. שלושה דברים נקראו בתנ"ך מחמדים (ראו ב פסוק ז ): בניינים יפים, כלים יפים, ואנשים יפים. בפסוקנו, מחמדיה הם כנראה כלי המקדש, שהושחתו בעת החורבן, (דברי הימים ב לו יט): "וַיִּשְׂרְפוּ אֶת בֵּית הָאֱלֹהִים, וַיְנַתְּצוּ אֵת חוֹמַת יְרוּשָׁלָים; וְכָל אַרְמְנוֹתֶיהָ שָׂרְפוּ בָאֵשׁ, וְכָל כְּלֵי מַחֲמַדֶּיהָ לְהַשְׁחִית". הצר - האויב שכבש את ירושלים - פרש את ידו על כל האוצרות והכלים היפים בירושלים, ואף חדר לתוך המקדש כדי לשדוד ולהשחית את כליו.

2. על-דרך הדרש, מחמדיה הם ספרי התורה, שנאמר עליהם (תהלים יט יא): "הַנֶּחֱמָדִים מִזָּהָב וּמִפַּז רָב"( רש"י ) . שריפת ספרי תורה לא נזכרה בפסוקים על חורבן הבית, אבל כן היתה באירועי חורבן רבים שעברו על עם ישראל במשך הדורות.

לא יבואו בקהל לך

[עריכה]

1. יש שני עמים, שנאמר עליהם ש"לא יבואו בקהל ה'" - עמון ומואב, (דברים כג ד): "לֹא יָבֹא עַמּוֹנִי וּמוֹאָבִי בִּקְהַל ה'; גַּם דּוֹר עֲשִׂירִי לֹא יָבֹא לָהֶם בִּקְהַל ה', עַד עוֹלָם". לפי זה, הפסוק מדבר לא על הבבלים שהחריבו את המקדש, אלא על עמים אחרים - עמונים ומואבים - שבאו אחריהם, כדי לשדוד את החורבות. ירושלים פונה אל ה' בלשון נוכח, וזועקת אליו "הרי אתה ה' ציווית עלינו, לא לאפשר לעמוני ומואבי לבוא בקהלנו; אם כך, איך הפרת את המצוה של עצמך, ואפשרת לעמונים ומואבים להיכנס למקדש?!"

2. על-דרך הדרש, העמונים והמואבים עצמם הם שאומרים "אשר ציוית לא יבואו בקהל לך". הם חדרו למקדש במיוחד כדי למצוא ולשרוף את ספרי-התורה, שהרחיקו אותם מהקהל. "הכל נפנו לבוז כסף וזהב, והם [עמון ומואב] נפנים על ספרי תורות כדי לשורפם, לפי שכתוב בהם "לא יבא עמוני" וגו'" ( רש"י ) .

3. אמנם, בפסוק עצמו לא נזכרו עמונים ומואבים. לפי זה אפשר לפרש, שהביטוי "לא יבואו בקהל לך" מתייחס לאיסור על כל קהל ישראל (פרט לכהן הגדול) להיכנס לקודש הקודשים, (במדבר ג י): "וְאֶת אַהֲרֹן וְאֶת בָּנָיו תִּפְקֹד וְשָׁמְרוּ אֶת כְּהֻנָּתָם, וְהַזָּר הַקָּרֵב יוּמָת"(ראשון לציון) . וירושלים זועקת אל ה' "הרי אתה ה' ציווית אפילו עלינו - קהל ה' - שלא להיכנס למקדש; אז איך אפשרת לגויים להיכנס לשם?!"

"והטעם שניתן להם רשות על כך הוא, מפני טומאת האלילים שהיו מכניסים במקדש ישראל עצמם" (רמ"ד ואלי) .



הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:ידו פרש צר על כל מחמדיה


מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2024-08-13.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mgilot/ei-01-10